L’Olier – Informació

En aquest apartat hi podràs trobar curiositats i novetats de l’Olier!

NOTA DE TAST:

L’Olier és l’oli d’oliva verge Extra exclusiu de la COOP. ELS TORMS, que conserva totes les qualitats nutritives de les olives arbequines. L’Olier és un oli dens, afruitat, amb tocs d’ametlla verda, aroma d’oliva fresca i connotacions que recorden l’herba i les fulles.
L’Olier té una entrada en boca dolça contrastada amb notes amargues i picants, que apareixen equilibradament. Aquesta barreja d’aromes i gustos, propis del seu vincle amb la nostra terra, el fan únic i especial, sobretot quan l’oliva arbequina és més verd, ja que produeix un sabor més potent i una mica menys dolç.

 

BENEFICIS DE L’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA PER A LA SALUT

L’oli d’oliva verge extra és conegut pels seus nombrosos beneficis per a la salut.

  1. Salut cardiovascular: L’oli d’oliva és ric en àcids grassos mono insaturats, que ajuden a reduir el colesterol dolent (LDL) i augmentar el colesterol bo (HDL), contribuint a una millor salut del cor.
  2. Antioxidants: Conté polifenols, que són antioxidants naturals que ajuden a combatre l’estrès oxidatiu i la inflamació, protegint les cèl·lules del cos.
  3. Control del pes: Tot i ser un greix, l’oli d’oliva pot ajudar en el control del pes quan es consumeix amb moderació, ja que pot augmentar la sensació de sacietat.
  4. Salut digestiva: Pot millorar la digestió i ajudar a prevenir problemes digestius com el restrenyiment.
  5. Prevenció de malalties cròniques: El consum regular d’oli d’oliva s’ha associat amb una reducció del risc de malalties cròniques com la diabetis tipus 2 i certs tipus de càncer.

ALTRES BENEFICIS:

LA DIETA MEDITERRÀNIA S’ASSOCIA AMB NIVELLS MÉS BAIXOS D’ESTRÈS

Seguir la Dieta Mediterrània enlloc de la dieta occidental tradicional s’associa amb nivells més baixos d’estrès, segons una nova investigació realitzada per un equip de la Universitat de Binghamton (EEUU).

OBESITAT I DIABETIS

Un compost de l’oliva es prometedor per a tractar l’obesitat i la diabetis.

Els resultats d’un nou estudi amb ratolins suggereixen que l’àcid enòlic, un compost natural que es troba a les olives, pot reduir els nivells de sucre en sang i promoure la pèrdua de pes. La investigació de Virginia Tech (EEUU) podria aplanar el camí per al desenvolupament de productes naturals segurs i econòmics per controlar l’obesitat i la diabetis tipus 2 en les persones.

BENEFICIS DE L’OLI D’OLIVA A LLARG TERMINI, AVALATS PER UNA INVESTIGACIÓ D’ESTATS UNITS

Investigadors de l’Escola de Salut Pública de Harvard, entre els que hi ha el catedràtic de Medicina Preventiva de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra Miguel Á. Martínez González, associen per primera vegada a Estats Units amb una major ingesta d’oli d’oliva amb un menor risc de mortalitat total i per causes específiques.

 

Receptes

Pa d’oli d’oliva

Pa d’oli d’oliva

Ingredients:

Farina de força
Llevat de pastisser
Sal (fina i d’escames)
Aigua
Oli d’oliva verge extra “l’Olier”

Preparació:

Barreja mig quilo de farina amb una mica de sal. Calenta 300 mil·lilitres d’aigua fins que estigui tèbia. Afegeix 10 grams de llevat. Al bol, posa-hi la farina als costats, creant un forat al on hi posarem l’aigua. Remou i posa-hi l’oli d’oliva. Quan la massa estigui homogènia, deixa-la reposar durant almenys mitja hora. Amassa amb ajuda d’una mica de farina damunt d’una taula. Deixa que la massa reposi de nou durant almenys una hora, per a que fermenti bé. Quant hagi crescut, ja estarà llesta per a ser manipulada més fàcilment. Dona-li forma de bola i col·loca-la sobre la safata de forn i sota el paper vegetal. Remulla la massa amb abundant oli d’oliva i amb  l’ajuda dels dits, fes un forats petits al pa. De mentre, escalfa el forn a 250º amb calor a dalt i a baix. Abans de posar la massa, baixa la temperatura a 210º. Forneja durant una mica més de 20 minuts.

Gelat d’oli d’oliva

Gelat d’oli d’oliva

Ingredients:

5 ous
Sucre
Llet sencera
Nata per a muntar
Oli d’oliva verge extra “l’Olier”

Preparació:

Separa els rovells de les clares de l’ou i bat-les amb 100 gr. de sucre fins a tenir consistència d’espuma. Escalfa 250 ml.  De llet i la mateixa quantitat de nata en una olla, sense que arribi a bullir. Retira-ho del foc i barreja a poc a poc el rovell i el sucre. Un cop barrejat, posa tot de nou a l’olla a foc lent, sense que arribi a bullir. Seguir removent fins a obtenir una barreja més consistent. Quan la barreja estigui espessa, deixa que reposi i es refredi. Incorpora unes quantes culleretes d’oli d’oliva verge extra “l’Olier” fins que s’integri. Deixa que es refredi en el congelador. Utilitza un recipient hermètic. Una hora més tard remou la barreja i torna a col·locar-ho al congelador. Torna a fer aquest pas cada 30 minuts en les dues hores següents, per obtenir un gelat més cremós i sense gel. Gaudeix del teu gelat casolà d’oli d’oliva “l’Olier”!

Mermelada d’oli d’oliva “l’Olier”

Mermelada d’oli d’oliva “l’Olier”

Ingredients:

Sucre
Farina de blat de moro
325 ml. d’aigua
75 ml. per l’almívar
250 ml. per la barreja amb la farina.
Oli d’oliva verge extra “l’Olier”

Preparació:

Posar l’aigua i una mica de sucre en una olla petita, portar-ho a ebullició i deixar que s’espesseixi fins a convertir-se en un almívar a punt de fil. Dissoldre la farina en aigua temperada per guanyar consistència. Barreja-ho tot i incorpora l’oli d’oliva verge extra “l’Olier”. Conservar en fresc en un pot.

Bacallà al pil-pil

Bacallà al pil-pil

Ingredients:

3 cues de bacallà dessalat
12 cocotxes de bacallà
100g de galtes de bacallà
Oli d’oliva l’Olier
3 alls
cibulet picat
1 bitxo

Preparació:

En una cassola, poseu-hi un dit d’oli, escalfeu-lo i, un cop calent, poseu-hi els alls, amb pell i aixafats, juntament amb el bitxo. Deixeu-los coure i refredar l’oli. Quan aquest estigui tebi, afegiu-hi les cues del bacallà, les cocotxes i les galtes, i aparteu-ho del foc perquè es refredi. El bacallà, poc a poc, començarà a deixar anar una gelatina. Mentrestant, piqueu el cibulet.

A continuació, sacsegeu la cassola amb moviments circulars a fi que es vagi lligant l’oli amb la gelatina del bacallà. La salsa estarà llesta quan sigui tota d’un color blanquinós i no hi surti ni una mica d’oli. Finalment, escalfeu de nou a la cassola abans de servir.

Galtes de porc guisades

Galtes de porc guisades

Ingredients:

4 galtes de porc
1 cabeça d’alls
1 porro
2 cebes tendres
Farigola
Julivert
1 presa de xocolata
Pa sec
6 avellanes i 6 ametlles
1 gra d’all
6 tomàquets
Oli d’oliva l’Olier
Sal i pebre al gust
2 claus
½ l de vi negre

Preparació:

En una cassola, marquem les galtes per totes dues bandes i les reservem. A continuació, posem a la cassola el porro, la ceba tendra, la cabeça d’alls tallada pel mig i l’oli. Un cop enrossit, hi tirem la meitat del vi negre; quan s’hagi evaporat, hi afegim les galtes, la resta del vi i els tomàquets ratllats, i ho cobrim tot d’aigua. Ho deixem reposar dues hores amb una branqueta de farigola i el clau, vigilant que sempre estigui cobert d’aigua fins dalt.

Un cop passades les dues hores, traiem les galtes i passem la salsa per un colador xinès. Afegim la picada a la salsa (avellanes, ametlles, pa sec, presa de xocolata, all i julivert). Tornem a posar les galtes dins la salsa, ja colada, i ho deixem reposar uns 15 minuts.

Bunyols de bacallà

Bunyols de bacallà

Ingredients:

300g de morro de bacallà
Mig got de llet fresca
Una llauna de fetge de bacallà
2 alls
2 ous
180g de farina
Un manat de julivert
Oli d’oliva l’Olier
Llevat
Sal al gust

Preparació:

Primer, dessalem el bacallà amb fins a 3 canvis d’aigua en 24 hores, i l’anem tastant fins que tingui el punt de sal just. A continuació, el bullim entre 1 i 3 minuts amb un all. Tallem el julivert i l’all escaldat i l’aixafem amb un morter, on hi afegim també el llevat i el bacallà trencat a bocins, sense pell. Ho aixafem tot en el morter, i hi afegim l’emulsió del fetge desfet amb la llet fresca, juntament amb la farina tamisada.

Ho barregem tot fins aconseguir una massa homogènia. En una paella fonda, a continuació, hi posem l’oli fins que estigui ben calent, i anem tirant cullerades de la massa fins que ens quedi el bunyol fregit. Finalment, els reservem en una safata amb paper absorbent per a treure’ls la grassa sobrant.

Llet fregida

Llet fregida

Ingredients:

1l de llet fresca
130g de sucre
50g de maizena
1 cullerada de mantega
50g de farina
Oli d’oliva l’Olier
1 branca de canyella
Farina
Ou
Sucre de panela
Canyella en pols

Preparació

Primer, desfem la farina, la maizena i el sucre en un got amb una mica de llet (uns 250g, aproximadament). Bullim la resta de la llet amb la branca de canyella; quan arrenqui el bull, ho deixem infusionar uns 10 minuts i, tot seguit, retirem la canyella. Un cop s’hagi refredat, ho barregem poc a poc hi tornem a coure fins que arrenqui el bull. Abans que es torni a refredar, ho emplatem en una safata coberta amb paper film i untada amb mantega. Hi tirem la crema i deixem que qualli a la nevera un parell d’hores.

Un cop hagi quallat, tallem la llet a trossets. Agafem aquestes porcions i les arrebossem amb farina. A continuació, les passem per ou batut, ho afegim amb oli d’oliva i ho deixem sobre paper absorbent. Finalment, ho arrebossem amb una barreja de sucre de panela i canyella en pols.